9. 2. 2008

Únorová setkání - první neděle postní: PUČÁLKA

Takže, ty selky, které si sedaly v Popeleční středu na ošatku s vejci a kvokaly, byly vlastně takovou předzvěstí první postní neděle, které se nejčastěji říkalo Pučálka. V tuto neděli se nasazovala pod slepice vejce, a aby to mělo ten pravý účinek, tak to mělo být právě v tu chvíli, kdy lidé vycházeli z kostela. Mělo to zaručit, že nový život spolehlivě včas vypučí a bude dále pučet (odsud i název Pučálka). Tato neděle, jejíž latinský název zněl Invocabit, měla i jiné hezké české názvy - např. Pytlová nebo Liščí. A ve středověku byla známa jako Slaměná či Víchová. A čím se kromě nasazování vajec tato neděle především ještě vyznačovala? Ohněm a průvody. Protože podobně jako na Hromnice se také v tuto první postní neděli zapalovaly ohně a konaly průvody se zapálenými pochodněmi.
Měli to ti naši předkové ale zajímavý život, plný různých zábav a událostí, nezdá se Vám? Asi to nebyla žádná nuda a pořád se bylo na co těšit.
Hmm, ale o takovou volbu Miss nebo o volbu prezidenta v přímém přenosu, o to asi chudáci přišli.
Ale když se filozoficky zamyslím - postní doba začíná nedělí, která symbolizuje nový život a nové zrození (a asi nejen slepic). Možná je to i pro dnešní dobu a dění více než symbolické.
Prostě jinými slovy - skutečně není proč ztrácet optimismus a dobrou náladu, i bez ohňů a průvodů a vajec v ošatkách.
Ale s nimi by možná bylo na světě ještě veseleji než momentálně je.
Takže zítra - přeji pěknou Pučálku :-)
P.S. Jen tak na okraj - Pučálka má své jméno od "napučeného", tedy naklíčeného hrachu, z kterého se pak připravovala kaše nebo polévka...

Žádné komentáře: