17. 2. 2008

Únorová setkání v Tohu vabohu - neděle PRAŽNÁ

Jak jste mě někteří upozornili, tak minulá neděle pučálka byla spojená nejen s typickým postním jídlem, připraveným z předem naklíčeného hrachu, který se rychle opražil na sádle či oleji a dochucoval se medem, cukrem nebo solí či pepřem, ale také s typickými preclíky, které se pekly v noci a které pak hospodyňky věšely navléknuté na vrbovém proutku do zahrady. Děti pak věřily, že je přinesla liška, odsud také název Liščí neděle. A také se této neděli někde říkalo Černá. Černá neděle však byla především ta dnešní, tedy již druhá postní. Nejčastěji se jí však říkalo Pražná nebo Samometná neděle, latinsky Reminiscere. Typická byla opět připravovaným jídlem – vařívala se polévka praženka a jídlo zvané pražma. Nešlo již o hrášek, ale o nejstarší způsob přípravy obilí – pražily se ještě nedozrálé klasy. Z rozetřeného nebo rozemletého upraženého obilí se pak mohla vařit buď polévka nebo již zmiňované pražma, typické postní jídlo (a údajně také nejstarší připravovaný pokrm na světě).
A proč neděle Černá? Ženy si v postní době v minulosti oblékaly tmavé, černé šaty a černé šátky, aby také svým oblečením vyjádřily neveselou postní dobu.
A proč Samometná?
Nechám Vás o tom přemýšlet.
Je čas oběda, jdu pražit obilí...

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Paní doktorko, dobrý den. Ta neděle byla Sazometná, ne samometná. Asi nás nutíte opravdu pozorně číst a pozorně hledat. V tuto neděli se vymetávaly zase z komína a z pecí, tak proto asi.
Jinak moc děkuji, je to zábava občas jen tak nezávazně něco hledat a zamýšlet se nad tím. Přeji Vám hezký den a těším se na další neděli,
Váš čtenář

Anonymní řekl(a)...

jejda, ne "zase", ale saze, ty se vymetaly. Omlouvám se za překlep.
Nepozorný pisatel :-)