2. 3. 2008

O vichřici a jiných vzdušných bytostech

Když už máme venku ten vítr, pojďme si něco popovídat o dávných představách našich předků. Lidé si pod větrem představovali živé bytosti, mezi nejčastější patřila zosobněná představa větru v podobě starce (např. v Rusku byl vítr stařec se zakovanými ústy, v Bulharsku byl vítr podle představ lidí chápán jako bílý kůň, na Slovensku jezdíval Král větrů na oblačném voze).
Když vidíme tu spoušť, co po sobě vítr zanechává, je nutno si připomenout, že větrní démoni nebyli podle dávných představ vysloveně zlí. Někdy svou škodu i nahradili, ale nesmělo se jim nadávat, proklínat je nebo jim jinak ubližovat. Až teprve pak se začnou krutě mstít.
Vítr však není sám, jeho matkou, případně ženou je Větrnice, častěji Meluzína. Meluzína je paní v bílém rouše, s dlouhými rozpuštěnými vlasy, naříkající v komíně, venku pak v křovinách a v korunách stromů nebo na čerstvých hrobech. Její nářek oznamuje neštěstí, úmrtí, živelnou pohromu. Podle představ lidí svým kvílením také naříká nad hříchy „padlých“ a nemravných dívek. Mohly se jí přinášet oběti v podobě mouky nebo soli na okně nebo u plotu, také jablíčka a ořechy, uložené u komínů, mohly zastavit její pláč a kvílení a zažehnat tak neštěstí.

Mezi vzdušné bytosti však patří také vyloženě zlá Baba Jaga – zosobněná bouře v podobě ošklivé stařeny s velkým nosem a s rozcuchanými vlasy, s dlouhou bradou a železnými zuby. Baba Jaga létá na ohnivé železné stoupě, poháněné paličkou, přičemž stopu za sebou zametá pometlem.
Někdy má sedmimílové boty, koberec samolet nebo hbitého koně.
Když letí, celá země vzdychá, psi žalostně vyjí a stromy se ohýbají. Často ji provázejí její synové – ohniví draci, tedy blesky. Pod dotykem jejího kouzelného prutu vše zkamení, proto je dobré se jí vyhýbat.
Navíc se živí lidským masem, především masem dětí a dušemi zemřelých. Žije hluboko v lese, v chalupě na muřích nohách, ohrazenou plotem z lidských kostí a lebek.
Střeží živou a mrtvou vodu. Má moc nad dalšími kouzly, které však vesměs používá ke zlému, téměř nikdy k dobrému. Člověku přináší jednoznačně jen zkázu.

Myslím, že vichřice, orkán Emma, je jen odbornější název pro Babu Jagu...

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer, paní doktorko. Pěkně se to Vaše povídání čte a vždycky se něco nového i dovím. Udivuje mě, kolik času vlastně trávíte i jinými věcmi, než povinnostmi do práce. Odkud na to berete sílu a energii? Nebo jste takový "živel" od přírody? Docela Vás obdivuji, a myslím, že nejsem sama. Moc Vás zdravím a těším se na přednášku,
Vaše studentka Andrea