20. 4. 2008

Čarodějnický let - 1. vzlétnutí: CO JE FILOSOFIE ?

Co je filosofie?
Je láskou k moudrosti nebo moudrostí těch, kteří milují.
Co však milují? Koho milují? Moudrost? A když ano, tak proč? Nebo milují sebe, svůj život nebo druhé lidi? A není tato „láska“, toto „milování“ nakonec jen důsledkem toho, že ten, kdo miluje, nerozumí sobě, svému životu a nakonec ani druhým lidem? Jak to vlastně je?

Filosofie je údivem nad nesamozřejmostí toho, co se nám zdá být samozřejmé.
Co ale znamená být udiven? Co znamená divit se? Jde o údiv z nepochopení či údiv nad tím, co je pochopitelné a že to pochopitelné je? Divit se znamená klást si otázky. Proč si je klademe? Nebo jsou nám spíše „kladeny?“ Neklade nám život samotný ty největší otázky? A k čemu nám jsou odpovědi? (ovlivní náš život i život druhých lidí nebo dokonce lidstva jako takového?)

Východiskem veškerého filosofování je zkušenost.
A zkušenost je, jak známo, nepřenosná. A někdy hodně bolí. Vlastní zkušenost bývá často těžce získávána, a z ní vycházející poznání bývá doprovázeno bolestí. I tato bolest je však nepřenosná. A každý člověk si jí musí procházet vždy znovu a znovu. Filosofuje tedy především jen ten, kdo má těžce bolestivě nabyté zkušenosti?
Filosofie je odpovídáním na výzvu života,
je tedy odpovědí životu, je zodpovědným odpovídáním (Heidegger) na položené otázky po důvodech každodenní zkušenosti (proč jsou věci tak, jak jsou?) Filosofie se neptá jen po důvodech, ale snaží se odpovědět také na podmínky a předpoklady možností každodenních zkušeností, celého zkušenostního světa. A co když se mi nechce o této výzvě přemýšlet a co když se mi nechce o takových věcech vůbec přemýšlet? Přece ne každý musí být filosofem... Není lepší jen normálně si žít bez přemýšlení o těchto a jiných věcech?
Otázka č. 1 :
Proč "myslet" může znamenat sledování letu čarodějnic? A jak to dát do souvislosti s odpovědí na to, co to je filosofie? A co je filosofie pro Vás samotné? Jak ji chápete a vnímáte?

Žádné komentáře: