29. 4. 2008

Čarodějnický let - 10. vzlétnutí: LÁSKA

S blížícím se 1. májem se kromě pálení čarodějnic, stavění májek a jiných pěkných zvyků blíží také nejen bývalý svátek práce, ale také svátek lásky.
Co je láska? Zeptala jsem se jednou žáků 6. třídy, přesněji řečeno studentů osmiletého gymnázia, tedy asi 11.-12. letých dětí. Odpovídali všelijak. Jedna odpověď mi však utkvěla navždycky v paměti. To když jeden z těch studentů odpověděl:
"Láska? Má inteligence na to nestačí."
Protože na lásku inteligence, ať už ji rozdělujeme do jakýchkoliv kategorií, např. i na emoční, prostě nestačí. Vše v životě se přitom kolem ní točí, skutečně definovat ji však neumíme. Ale filosofové se o to, chce se říct odjakživa, urputně snaží.
Mně samotné se moc líbí citát M. Bubera, ve kterém tvrdí, že "láska je zodpovědnost" za toho druhého. Podobně jako věta A. de Saint -Exupéryho, že navždy jsme zodpovědni za to, co jsme k sobě připoutali. Nebo slavná věta B. Pascala o lásce, kterou poznáváme jedině srdcem, nikdy ne rozumem...

10. otázka:
Který citát, rčení nebo mínění o lásce se nejvíce líbí Vám samotným? A jaké znáte pojetí lásky podle filosofů a které z nich Vás nejvíce oslovilo?

Žádné komentáře: