24. 4. 2008

Čarodějnický let - 5. vzlétnutí: LIDÉ

Jedno přísloví tady ze Slezska říká, že jsou ludě - ludiska. Hmm. To ve filosofii je pojetí člověka - a tedy i lidí, poněkud složitější. Např. člověk, který umí naslouchat nejen druhým, ale i světu a přírodě a snad i "hudbě" Vesmíru nebo člověk, který je politicus, tedy společenský ve smyslu zodpovědnosti za svět, - to je prý člověk rozumný, říkával snad ve svých dlouhých chvílích Aristoteles. Kdyby věděl, že ani za dva tisíce let a něco staletí navrch je toto pro člověka někdy i neřešitelný problém a že snad ani rozumný není, asi by se hodně divil. Asi by možná ještě i více z toho divení se filosofoval, kdo ví. A to nemluvím o člověku jako o obrazu Božím, když se zdá, že častěji je spíše "pod obraz"... A vznešená transcendence se také někam poděla, je někde v nedohlednu. Koukněme jen na dnešní politiky a spojme si je v představách s touto transcendencí :-) To spíše bytost s nedostatky, ta je pro nás výstižná. Nebo výraz tohu vabohu, pustá propast - ale to je zase až moc děsivá představa. Tak možná to ludě-ludiska se nakonec pro nás hodí jako všeobecná charakteristika tak nějak nejvíce...
Asi bych to ale neměla vidět zase až tak pesimisticky. Vždyť i ty ludiska jsou nakonec i fajn.
Otázka č. 5:
Jaká znáte pojetí člověka? A které z nic se Vám zdá nejvýstižnější? A proč?

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Vážená paní doktorko,
již několik dní mi vrtá hlavou, co může znamenat "...myslet je jako sledovat let čarodějnic", ba co hůř, nedochází mi ani, proč se pak navracet s červenýma očima ducha.Musím na to neustále myslet, nevnímám, jakou chuť má jídlo, které jím, v koupelně se mi kupí špinavé prádlo a to nevyprané a nevyžehlené se snažím nevnímat a doufám, že nepříjde tchýně. Pokouším se zamýšlet i nad ostatními otázkami Vašeho Čaro-dějného letu. Nabízí se možnost, že otevřu Vaše skripta a odpovědi dohledám. Jenže já bloud, zabrousím aktivně ještě i na internet a vyhledávám... Prokousala jsem se přes R. Descartese k Bohu, dualismu, jsoucnu, bytí, substanci, scholasticismu a dál a dál. Zodpovědně si uvědomuji, že nemohu zvládnout zkoušku z Filosofie výchovy, protože pojmy, myslitele, jejich díla a směry bych musela studovat po zbytek svého života a stejně by mi vyvstávaly stále nové a nové otázky, tak jako mi v mysli stále vyskakují teď a včera a před rokem a před pětadvaceti lety a... Jak mohu nastudovat filosofii, která má tak dávné kořeny, za dva měsíce? Jedině to nějak ošidit, což se ostatně děje v mnoha oblastech dnešního světa a bytí lidí. To mne ovšem zároveň moc mrzí. (Že mne světové okolnosti nutí šidit studium.)Je skoro jedna hodina po půlnoci a až ráno vstanu, budu mít z nevyspání kvůli přemýšlení červené oči. Dostává se mi snad odpovědi na červené oči ducha?
Vážená paní doktorko, omlouvám se za své tlachání, ale u nikoho ze svých blízkých jsem v tomto ohledu nenašla pochopení. Syn poznamenal, že lidstvo by mělo řešit závažnější problémy, než lety čarodějnic a manžel prohlásil, že mívá červené oči z alergie. A nemohla by ta žlutá kytka být orsej jarní? S pokorou Vám přeje příznivé budoucí chvíle Vaše překombinovaná studentka Helena.

Miriam Prokešová řekl(a)...

Dobrý večer, moc děkuji za Váš komentář. Ty červené (nebo zarudlé?) oči ducha a let čarodějnic si vyřiďte s panem Guattarim a Deleuzem, kteří to píšou ve své společné knize Co je filosofie - a naše chuť k jídlu či špinavé prádlo v koupelně jim je patrně šumafuk. Ale přiznám se, že teď ani nevím, jestli to tam blíže nějak vysvětlují, nebo to jen zkrátka tak napsali, že se jim to líbilo, ať si s tím již čtenář poradí sám. To filosofové dělají rádi a často, a proto se filosofie asi ani nedá zcela naučit. Ale pokusím se na to průběžně a časem nějak odpovědět. Jinak - alergie je závažný problém současného lidstva a let čarodějnic by mohl s Vaším potomkem jednou hodně zatočit(ne, že bych mu to přála :-)), a orsej jarní už zcela zahltila a zastínila výhled našemu ležícímu trpaslíkovi na rozečtenou knížku.
Tak ať se daří,
miriam prokešová

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s Helou,

filosofie je věda nekonečného hledání a nedohledných vysvětlení.
Každý může let čarodějnic vidět po svém. Víme, že každý má pravdu svou, žijeme v období relativna, tak proč ne červené oči z alergie?
Dostali jsme alergii na čarodějnice, na jejich zlo. Nebo bosorky používají jakési dráždivé látky, jedy.
Proč ne z nevyspání? Sledovali jsme přece let a slet čarodějnic,
namáhali jsme oči, jsme unaveni.
A taky do našeho mozku (snad v té hlavě je!) přešly zkušenosti oněch čarodějek, těch duchů. Něco jsme se od nich naučili, o něčem jsme se poučili, cosi jsme poznali.
A tak jsme částečně prostoupeni novými zážitky a projevuje se to třeba právě červenýma očkama.
Další možností by mohl být albinismus, pláč, ... Koho ještě napdne něco jiného? Studentka Soňa