29. 4. 2008

Rostliny, které zaručeně odhánějí čarodějnice

Proti zlému působení čarodějnic se lidé mohli bránit také magickým působením některých rostlin. Asi už se málo ví, že mezi nejpoužívanější ochrannou rostlinu patřil šeřík (Syringa vulgaris). Věřilo se, že celý keř nebo jen jeho snítky odhání zlo. Květy šeříku je možné vyzdobit dům, ve kterém straší, a tak ho zbavit negativních sil. Původně byl šeřík před stavení a na zahrady vysazován právě proto, aby ochránil majetek před zlými silami.
Pokud nemáte možnost získat šeřík a neroste vám před domem, nemusíte se trápit. Podobnou magickou moc má totiž také cibule kuchyňská (Allium cepa), která se podobně jako šeřík používala jako zaručená ochrana proti zlým silám. Jak? Pokud do menší bílé cibule napícháte špendlíčky s černými hlavičkami a položíte ji na okno, zabráníte tak přístupu zla. Rozpůlená cibule ponechaná v domě pohlcuje špatnou energii, zlo a nemoci. Při nemoci potírejte poškozenou část těla rozkrojenou cibulí, vysaje nemoc z těla. Pozor, slupky z cibule neházejte na zem, odeženete tím od sebe úspěch. A co navíc, cibule položená pod polštář může přivolat prorocké sny. A nenechte se mýlit nelibou vůní při pojídání cibule. Její pojídání prý vyvolává vášeň.

Nejmagičtějším stromem v souvislosti s touto nocí však je bříza (Betula pendula), která je sama o sobě očistnou rostlinou. Březovými metlami se vyháněli zlí duchové z lidí i ze zvířat. Ochraňuje i před bleskem. A co více – také tradiční košťata čarodějnic se dělala z březového proutí. Z břízy se navíc vyráběly i kolébky – dítě tak bylo chráněno před všemi zlými silami.
Z břízy se odedávna stavěl také symbol plodnosti (jde dokonce o falický symbol), nám tolik známé Májky...

1 komentář:

Miriam Prokešová řekl(a)...

Jen jsem chtěla dodat, nemyslím tím, že je dobré otrhávat květy šeříků - ničení přírody za úmyslem odehnávání zla by mne dost mrzelo :-))))