15. 3. 2013

Zvláštní pocity

Mám zvláštní pocity. Už delší dobou.
Jak víte, starám se mimo jiné o získávání financí na opravy hrušovského kostela.
Je zajímavé stát se "žebrákem.", a to i přesto, že můj otec se jmenuje Žebrák, tudíž i já to jméno kdysi dávno nosívala.
Ale nicméně - sháním ty finance především pomocí dotací. Musím říct, že tady v této oblasti se daří a nebýt dotací, nešlo by opravovat nic. Pak sháním finance pomocí proseb o sponzorské dary. Tady už to je a bylo horší, protože jsem opravdu v pozici prosící, žebrající, vysvětlující a v pozici, do které se dá navážet a občas mi někteří i nadávají. Je to zvláštní pocit.
A pak se snažíme získat finance různými kulturními akcemi a programy. Od roku 2010 jsme jich zorganizovali k dnešnímu dni už dvacet. Akce jsou občas ztrátové, občas naopak výdělečné, např. koncerty zpěvačky paní Marie Rottrové.
A pak jsem si vymyslela v rámci veřejné sbírky možnost zaslání daru pomocí dárcovské DMS. A to je téměř průšvih. Myslela jsem si, že s reklamou nebude potíž, ale je. Tak nějak to nejde dát do novin nebo do televize jako spot. A lidé to asi ani neumí posílat. Měsíčně tam máme tak 10-15 DMS, a to většinou posílám já sama :-), aby tam aspoň něco bylo. Napadlo mne tedy v dobré a naivní víře napsat na farnosti, jejichž kostel je také zasvěcen sv. Františkovi v domnění, že aspoň tady se nějaká účast, pochopení, možná solidarita najde. Ale nic se nestalo. Na prosbu nepřišla ani z jedné takto oslovené farnosti ani odpověď. Když jsem reagovala, a napsala jim, že jsem zklamaná, dostalo se mi (konečně) několik odpovědí s tím, že ...
hmm, raději bez komentáře.
Možná je opravdu hloupé v dnešní době chtít zachraňovat kulturní památku, která je zároveň sakrálního charakteru.
Ach jo...

3 komentáře:

Jindra Planková řekl(a)...

Dobry den, mohla by jste mi poslat informaci o DMS? Myslím, že tímto způsobem by se dalo najít pár penízků, oslovením těch správných lidí. Zároveň věřím, že se Vám nakonec dostane ocenění za tuto práci...

S úctoou Jindra Planková

Unknown řekl(a)...

Snažím se vzpomenout, zdali :) jsem o DMS četla, třeba tady a nemohu si rozpomenout. Možná sepsání informací tady na blogu by pomohlo takové mini reklamě. Hlavně protože si to tu čtou i studenti, a studenti mají FACEBOOKY se stovkami přátel ne-li tisíci ( někteří), myslím si, že Ti, kterým na Vás záleží a oceňují, co vše děláte by mohli ty informace sdílet na svých zdích právě na FB apod a tak by se třeba v % zasílání DMS zvýšilo. Možná další blogy, které by byly ochotny příspěvek s těmito informacemi, sama znám dost blogujících lidí, kteří by to klidně vystavili a obeznámili další lidi. Možná školní nástěnky s pár letáky by taky pomohlo. A další a další možnosti ..:)

Hezký den :) a doufám, že se o DMS brzy dočteme více.
S pozdravem Karin H.

Miriam Prokešová řekl(a)...

dobrý den, nevím, jstli informaci mohu dát přímo sem. Bližší info najdete na adrese: www.farnost-ostrava-hrusov.org. Pošlu Vám na Váš e-mail plakátek... moc děkuji :-)
miriam prokešová