5. 11. 2011

náš denní chléb

"Pouštěj svůj chléb po vodě, po mnoha dnech se s ním shledáš." Kohelet 11,1
Moudro, které již nepatří do našeho dnešního života?
Žijeme v době, poznamenané krizí. Každý z nás se snaží nějakým způsobem přežít. Nikdo nemáme nic nazbyt. Nikdo nemáme z čeho dávat druhým, a jediné, co nám možná zbývá, je náš denní chléb. Ale i ten prý máme pouštět po vodě... ať dojde k druhým lidem, kteří jej potřebují.
Bylo to tak vždy? Byli zde vždy lidé, kteří měli jen svůj chléb, a přesto jej rozdali, a lidé, kteří jej měli tolik, že se jim to zdálo málo? A proto nedávali prosícím nikdy nic? Nebo to je jen a jen pouze jev současného světa?
Asi ne, jinak by ani nevzniklo ono moudro o chlebě.
Tedy pojďme pouštět své chleby.
Jen bych k tomu tiše dodala:
nehledě na to, jestli se s ním shledáme.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Je to pravda,v každé době, lidé kteří měli jenom chléb nebo to nejnutnější a mnohdá museli uživit a víceřetnou rodinu, byli ochotni se o poslední sousto rozdělit a pomoci druhým. Lidé bohatí, kteří měli vše, nač si vzpomněli už tak dajní nebvyli, vždy hledali možnost, jak dostat poskytnutou pomoc zpět a ještě lépe, aby na tom vydělali.
Je to smutná skutečnost a je jí mezi námi stále více. Honba za mamonem a jenom malá část se stále snaží pomáhat. Bylo by třeba, aby pomocných rukou bylo více, nemusí to být vždy materiální věc, někdy stačí druhého vyslechnout, pohladit ho, zkrátka udělat si pro druhého čas. I duševní pomoc je důležitá a mnozí ji také ocení, zvláště v dnešní uspěchané době.

Anonymní řekl(a)...

Krásný svátek (dnes máte),
plný kytiček
ať svými moudry stále těšíte
plno lidských srdíček :-)
reva

Miriam Prokešová řekl(a)...

Dobrý den, moc děkuji za přání :-)a taky všem za Vaše komentáře, které vždy potěší. mp

Anonymní řekl(a)...

Snažím se na svět dívat optimisticky a tak si myslím, že lidé nejsou zas tak špatní. Jsou mezi náma dobří i zlí, ale to byli, jsou a budou stále. Spousta lidí pomáhá, ať bohatých nebo chudých. Neměli bychom se zahlcovat špatnými zprávami, ale vyhledávat a těšit se z těch dobrých..... :D A bude nám na světě dobře.