24. 11. 2020

Na počátku - 1

 Na počátku.

Kolikrát jsme v životě na novém počátku, v nových začátcích? Někdy nám dny plynou tak docela stejně, beze změn, den za dnem. Bez nových počátků. A někdy jsou plné překotných událostí, že je ani zaznamenat do paměti přímo nejde...

Samozřejmé se prolíná s nesamozřejmým. A jen v některých chvílích nám náhle dojde, že ty samozřejmé věci, lidé, děje kolem nás vlastně vůbec samozřejmé nejsou. A o tomto (prý) je filosofie. O tom údivu - že jsme, že jste, že žijeme tady a teď, že... vše je tak, jak má být, ve své nesamozřejmosti samozřejmého. 

Buďte vítáni na naší samozřejmě nesamozřejmé cestě. Nazvala jsem jí cestou, putováním s nadějí. Protože naděje je tou, co umírá poslední?

Otázky první, počátkové: 

1. Jste na počátku s filosofií nebo jste se s ní už někdy setkali? A jaké to Vaše setkání bylo?

2. Čím je pro Vás samotné filosofie? Je podle Vás v dnešním světě potřebná?

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Kdybychom tak věděli, co nám život přinese. V mládí to bylo tabula rasa a život přináší tolik barevností, překážek, zážitků ... a často začínáme znovu ... v životě, v práci ... když jsem si pomyslela, že mám vše pod kontrolou a jsem přeci posílena, přišla další překážka...a o tom všem je život

Anonymní řekl(a)...

Hezký večer přeji,

1)
s filosofií jsem se prvně setkala při studiu sociální práce.
Vzhledem k tomu , že to byla křesťanská VŠ , bylo toto setkání velmi zajímavé a obohacující, neboť zde byla konfrontace s věřícími lidmi.
2)
Samotná filosofie je pro mně možná, tak trochu, jako ......hledání smyslu života....
A v dnešním světě je filosofie potřebná , neboť se zabývá samotným člověkem a jeho působením ve světě, jehož jsme součástí....

S úctou A. Volná

Unknown řekl(a)...

Dobrý den,

1) Filosofii jsem poznal teprve teď na VŠ, kdy mi z počátku trvalo pochopit čeho se Filosofie týká a pochopit její smysl.

2) Filosofie pro mě znamená zaměření se na podstatu všeho, co se kolem člověka děje a jaký to má vliv na jeho cestu životem.

Marek Moravec

Anonymní řekl(a)...

S filisofií jako vědou (její výukou) se setkávám poprvé. S filosofií jako žitím života se setkávám každý den. Ať už při osobní komunikaci (které se nám v současné době příliš nedostává) s jinými lidmi tak i při promluvách se sebou samotným. A toto je vlastně i odpověď na druhou otázku. Otázka její potřebnosti je celkem malicherná, když nás obklopuje bez toho, že bychom si jí většinu času uvědomovali.

Vítězslav Viliš

Anonymní řekl(a)...

S filosofii jako vědou jsem se setkala poprvé v podání pana Lucjana Klimszy a byla jsem naprosto nadšená. Vždy mě bavilo hloubat nad věcmi a promýšlet, jakou asi mají podstatu a obecně jsem dumala nad celou naší lidskou existencí a jejím smyslem.

Jeden z mých dědečků je zapálený filosof, ale povoláním zubař. Například s určitými směry, které mi v dětství z jeho úst nedávaly moc smyl (fenomenologie), jsem se setkala právě díky němu. Ráda jsem s ním trávila dlouhé hodiny povídáním si o filosofii a filosofech. Je pro mě nepostradatelná a dodává životu směr, vodítko, srovnání, jak lidé přemýšleli v dávném věku. Myslím, že každý by měl být tak trochu "filosof".


Štefková Eliška

Anonymní řekl(a)...

Moje první setkání proběhlo v době dospívání, kdy jsem se začala zaobírat myšlenkami smyslu života a ptát se sama sebe proč jsem na světě. S filosofií jakou vědou jsem se poprvé setkala na gymnáziu a velmi mě nadchla. I když musím říct, že jsem se zajímala jen o některé filosofy a jejich myšlenky a nijak do hloubky jsem filosofii nestudovala. I tak jsem měla radost,že jsem se při první přednášce necítila ztracená a některé pojmy a jména se mi začaly vybavovat.

Myslím si, že filosofie je velmi potřebná a doba nám to i ukazuje. Myslím si, že každý by měl občas dumat a přehodnocovat jak žije svůj život. Protože by se pak snáze vyrovnal s tím, že je život konečný.
Přijde mi, že filosofie jako vědní disciplína je velmi složitá na pochopení, protože člověk může vnímat jen hodně jmen a nesrozumitelných výrazů a ne vždy pochopí smysl nebo to co chtěl filosof vyjádřit.

S pozdravem,
Jana Kremeňová

Anonymní řekl(a)...

S filosofií jako takovou jsem se setkal na mém prvním studiu pedagogického minima na VŠ v roce 1990. Sledoval jsem její putování historií a fascinovalo mne, jak se z ní postupem času odštěpovaly vědní disciplíny až dodnes. Na našem druhém setkání při studiu pedagogiky pro učitele vysokých škol v Irsku jsme již byli s filozofií dobří známí. Gnozeologickou otázkou hranic našeho poznání se zabývám jako vědec od začátku svojí práce. Kam až mohu posunout lidské poznání a kde leží hranice nepoznatelného?

V současné době se filosofie oprostila od jiných věd a nabrala dech zabývat se samotnou postatou člověčenstva. Rozhodně je potřebná, i když si to spousta lidí v dnešním světě boha Molocha nemyslí. Snad se mi ji do třetice podaří osedlat a naplno pochopit v celé šíři. I když to podle ní samotné vlastně ani není možné...

Vše dobré přeje

Míla Pravda