26. 11. 2020

Na počátku 3

 Svět, ve kterém žijeme.

Tradiční, moderní, postmoderní.

Smutný, veselý, nebezpečný, relativní, bez jistot; plný bolesti a utrpení. Slzavé to údolí...

Plný nádhery a krásy. Krásy přírody, i té civilizační. Plný radosti. Avšak pamatujme na jedno staré přísloví: po každé radosti přichází starosti. Učili se to již děti ve škole Jana Vlastimíra Svobody v první polovině 19. století. Jinými slovy to říkal již sv. Augustin:  nešťastný touží po štěstí, šťastný se bojí, že o své štěstí přijde... nepokojná jsou naše srdce.

Nepokojný je tento svět. Ale nemůžeme vzít naději jiným. Nemůžeme vzít naději dětem. Ono se nám možná i na-děje být spokojeným a šťastným, a to v jakýchkoliv podmínkách. Aneb: člověk si zvykne i na šibenici. Tím se liší od ostatních živočichů. Mírou své adaptace...

Jaký je tento svět? Ne jaký si ho uděláš, takový ho máš. To ne. Ale je prostě a jednoduše "náš."

Nad naší zahradou létají hejna havranů. Všude je slyšet to jejich téměř zlověstné krá, krá, krá... Malé černé kotě seskočilo ze zídky a zmizelo v okrasných keřích naší zahrady. V kbelících s vodou pro koně je vidět námraza. Udivená magnolie vyrašila do světa s pupeny. Brzy umrznou..., prostě c´est la vie...


Otázky třetí, "našovní":-)

1. Jaký je svět, ve kterém žijeme?

2. Znáte nějaké "teorie" současného světa?

3. Pokud ano, pak: jaké, které, čí? 

4. A otázka navíc, jen tak: Víte, kdo řekl, že : svět je v tlapkách koček?

5 komentářů:

Michaela Prášková řekl(a)...

Svět ve kterém žijeme je světem, který jsme si vytvořili. Naši předci by jej nepoznali a snad naše děti vytvoří svět lepší. Ohleduplnější k přírodě, bez které bychom neexistovali.

Svět je v tlapkách koček použil Jiří Suchý.

Michaela Prášková

Anonymní řekl(a)...


1. Jaký je svět, ve kterém žijeme?

Svět. Místo, které nám zanechali naši předkové. Svět, který se podle Attenborougha řítí do záhuby, pokud se nezačneme chovat zodpovědně k přírodě samotné. Jsme lidé panovační, proto je svět skvělým zdrojem, nutno zmínit, že vyčerpatelným. Svět má mnoho rozličných společenství, kultur, národů. Svět je a) nádherný, b) šeredný, c) nemilosrdný, d) špinavý, e) královský.

2. Znáte nějaké "teorie" současného světa?

Podle Jana Patočky: „Moderní civilizace trpí nejen vlastními chybami a krátkozrakostmi, nýbrž nedořešeností celého problému dějin. Ale problém dějin nesmí být dořešen, nýbrž zůstat problémem." " Naskytuje se však možnost zvratu z vlády nahodilé do vlády chápajících, oč v dějinách běží“.


Podle Johna Carrolla: "Jsme zoufalí, leč stále lhostejní. Jsme bojácní, leč nikoli vyděšení. Jsme neteční v našem pustém pachtění. Bezdomovci ve vlastních domovech, strádáme ve své mnohosti… není zde nikdo, kdo by nás útěšně vzal za ruku. To, co tvořilo naši kulturu, je pryč, a my zůstali v beznadějném osamění. Podobni ztracenému děcku, jež s fňukáním hledá svoji mámu, marně čekáme na hlas z pustiny, třebas i posměšný. I tohle je pryč. Naše kultura je mimo tento svět. Je zničena. Je mrtva….“



4. A otázka navíc, jen tak: Víte, kdo řekl, že : svět je v tlapkách koček?


Jiří Suchý: Kočky se podobají některým lidem. Máme je buď rádi takové, jací (jaké) jsou nebo je odmítáme se vším všudy.


Štefková Eliška

Unknown řekl(a)...

1. Jaký je svět, ve kterém žijeme?

Svět ve kterém žijeme vnímám jako místo, které se každým dnem mění, přizpůsobuje se nové společnosti, která se každým dnem posouvá za hranice dřív nemožného, v oblasti jak techniky, ekonomiky apod. Nyní je svět velice uspěchaný a myslím si, že největší chybou, kterou člověk může udělat je zvyknout si na momentální stav, protože svět je v pohybu a jen správná adaptace a umění si zvykat na změny nám dovolí žít v tomto světě bez přílišného stresu navíc.

2. Znáte nějaké "teorie" současného světa?

Na nic jsem v poslední době nenarazil, omlouvám se.

4. A otázka navíc, jen tak: Víte, kdo řekl, že : svět je v tlapkách koček?

Po přečtení příspěvku od kolegyně Elišky Štefkové už vím :-) Jiří Suchý.

Anonymní řekl(a)...

1. Jaký je svět, ve kterém žijeme?
Plný protikladů. Život Je rychlý a přitom najdeme zastavení v každém okamžiku. Někdo prožívá radost, jiný smutek ve stejné chvíli. Je plný odchodů i příchodů.

2. Znáte nějaké "teorie" současného světa?
Moc ne, protože je pro mne důležitá ta vlastní. Ale na jednu inspiraci jsem nedávno narazila, i když to není asi teorie světa.
"V pokoře jsem už jenom tím, že jdu do lásky a do toho, aby mi tady bylo dobře." Jiří Ledvinka

4. A otázka navíc, jen tak: Víte, kdo řekl, že : svět je v tlapkách koček?
Nevím, ale dozvěděla jsem se to z předchozích komentářů.

S pozdravem, Jana Kremeňová

Anonymní řekl(a)...

1. Na to, jaký je svět, ve kterém žijeme, nám dá jinou odpověď materialista, idealista, monenista, I dualista. Z mého pohledu vídíme jen stíny skutečného světa, nemůžeme vidět svět zvenku, protože sami jsme uvnitř. Je to podobné se studiem galaxií – Vzdálené galaxie známe lépe, než naši vlastní, protože jsme uvnitř. Podstatu světa studuje ontologie.
2. Ano.
3. Teorie světa: Materialistická, idealistická, moenistická a dualistická
4. Cituji: “Svět je v tlapkách koček, píše v jedné své povídce pan Jiří Suchý. A okamžitě dodává, že kočky nejsou tak hloupé, aby to dávaly otevřeně najevo. Nechají pána tvorstva postavit dům, samy se do něj nechají vpustit až když je hotov a už vůbec nemají chuť běhat za člověkem a utírat po něm loužičky.”

Míla Pravda