22. 6. 2019

Zastavení dvacáté šesté - letní radování už je tady

Letní radování je tady.
Možná jsem na některé věci pozapomněla, možná mé otázky a povídání tentokrát nebylo ani veselé, ani moudré, ani poučné, prostě jen tak samo plynulo a vyplývalo jen z daného kontextu okruhů otázek k filosofii výchovy.
Někdy to jde lépe, někdy hůře - stejně jako v životě.
Snad byla ta cesta aspoň trošku a aspoň pro někoho z vás příjemná.


Otázky dvacáté šesté, poslední:
Prozradím, že jsou pojmy, na které se u zkoušky vždy ptám, když váhám se známkou či s bodováním. Určitě budu ráda, když budete umět vysvětlit pojem logika srdce, dvojí naivita, oběti boha molocha a prométheovský spád, chuť žít a typologii lidí podle chuti žít a příčiny zlého...
a kdy zkouška? Napíšu teď termín na pondělí 24. 6....? Schválně, kolik se vás tam zapíše :-))
a pak někdy na pátek odpoledne...



1 komentář:

Zuzana.B řekl(a)...

Co se týče logiky srdce tak Descartes a Pascal měli: Svár rozumu a srdce. Jak jistě víme, oba dosáhli vrcholu vědění své doby, ale dotkli se také nejzazší otázky – existuje za a nad tímto světem, který poznáváme svými smysly a zákony Bůh? Slovo "srdce" bychom u Descarta sotva našli v jiných než ve fyziologických souvislostech, tak v Rozpravě o metodě, viz tento text:
A aby bylo snáze rozuměno tomu, co o tom povím, chtěl bych, aby si ti, kteří nejsou zběhlí
v anatomii, laskavě před čtením této části dali rozkrojiti srdce nějakého velkého zvířete, jež má plíce, neboť všechna je mají dosti podobné srdci lidskému …

Pro Pascala je srdce jedinou nadějí na poznání Boha: Viz tento text...
A proto ti, jimž Bůh dal zbožnost skrze cit v srdci, jsou vskutku šťastni a plným právem
ubezpečeni, těm však, kdo víru nemají, můžeme ji dát jen cestou rozumu, dokud by jim ji Bůh
nevložil do citu v srdci – jinak je víra jen lidská a pro spásu neužitečná...

Velice zajímavá je pro mne úvaha Pascala, neboť i duchovní zastávají názor: Zapiš si má slova do srdce. V době krize ti budou velmi potřebná.
Zapiš si má slova do srdce. V době krize ti budou velmi potřebná.
Čemu neporozumíš při četbě,pochopíš v den navštívení
Slyš má slova, která převyšují moudrost všech filozofů a učenců tohoto světa. Má slova jsou duch a život. Zapiš si má slova do srdce a bedlivě o nich uvažuj; v době pokušení ti budou velmi potřebná. Čemu neporozumíš při četbě, pochopíš v den navštívení (Následování Krista, III, 3)

Nepřítel lidem závidí jejich štěstí a snaží se je odvést od naslouchání Božímu slovu
Je tu totiž nepřítel, který lidem závidí jejich štěstí a snaží se je odvést od naslouchání Božímu slovu a vytrhnout je z Božích rukou. Tento odvěký lhář podsouvá člověku falešné myšlenky, pochybnosti a podezření. Pokud člověk neuchovává ve svém srdci Boží slovo, svítilnu pro jeho kroky, a ve dne v noci o něm nerozjímá, nedokáže správně rozlišovat a riskuje, že zbloudí.
To jsou pro mne nejzajímaější slova o logice srdce.

Studentka Z.Blatoňová (C19129)