18. 11. 2012

Zastavení první: na začátku

Jsme na začátku.
Není na tom nic zvláštního, vždyť vše na světě má svůj počátek a konec, svůj začátek.
Každý den je jakoby  "nový."  Pořád jsme v něčem "začátečníci." Často je vše poprvé - a zároveň naposled.
Tak i teď stojíme na začátku naší cesty.
Buďte na ní vítáni.

A teď několik nezbytných informací. Ptali jste se, jak dlouho půjdeme. Nevím - na začátku je vždy konec     v nedohlednu. Uvidíme, jak se nám půjde....
Budete odpovídat na dotazy, které se zde obejví každý den, podle toho, jak vy sami budete chtít. Můžete průběžně jednou do týdne, nebo můžete každým dnem, můžete až pak najednou až po ukončení poutě. Nemusíte se bát, nebudete stresováni, že nestihnete odpovídat - dám vám dostatek časového prostoru pro klidné zpracovávání odpovědí.
Zkouška nebo zápočet bude pro ty, kdo se rozhodnou pro naši pouť, formou diskuse nad odpověďmi. Pokud nebude odpověď správná, vyjasníme si to v osobní komunikaci. Ale nestává se, že by "poutníci" nedošli a nesplnili požadavky po tak náročné cestě.
Už ale neslibuji, že budu vždy a okamžitě reagovat, - i když se o to vždy snažím, nedovolí mi to často časové možnosti. Proto se omlouvám předem.
Otázky bývají každým dnem cca tři. Ne všechny jsou míněny vážně, některé mne občas jen tak napadnou - o to více se těším na odpovědi. Vy ale odpovídáte na všechny, není možný výběr :-)))

Otázka č. 1:  rozjezdová: Jak to máte s filosofií? Jste na jejím začátku?
Otázka č. 1: rozverná: A jak filosofii vnímáte? Čím je pro vás? Počátkem moudrosti a lásky nebo spíše jejich koncem?
Otázka č. 1: doplňující: A jak se má k sobě podle vás filosofie a výchova?

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

1. Copak někdo může být s filozofií na konci? Pořád chodíme kolem tolika světonázorů a postojů a pořád své uvažování měníme,..jsem na začátku, pořád objevuju. Filozofie je pro mě ani začátek a ani konec, spíš osa moudrosti a lásky s mlhavým počátkem a otevřeným koncem. Tak mě napadá, když člověk vytáhne pojem osa, začne to evokovat něco, co má nějaký vývoj, ale jestli má moudrost a láska vývoj, nebo jestli se prostě jednoho dne jen tak objeví? Hm.
A jak se má filozofie k výchově a naopak? Řekl bych, že jsou jako triedr. Oboje ovlivňují náš pohled na svět, jedním okem sledujeme tentýž svět co okem druhým, ale každé z těch očí se dívá jiným okulárem. Optimálně sladěný pohled na svět - zdravá životní filozofie a správná (ne dobrá, ale správná) výchova - nám pomáhá se v něm orientovat, ergo žít.

Tom Ř