10. 5. 2016

den devátý

Dnes jsem potkala opravdovou čarodějnici.

Bylo to zvláštní. Chtěli jsme navštívit nejzazší severozápadní část Korfu, mys Drastis, jehož část nádherně ční do moře svou skalnatou kopcovitou vyvýšeninkou. Vítal nás sice nápis Welcome, ale brána byla zamčená a v prostorách za ní pobíhala a pokřikovala žena celá v černém a nikoho nepustila dovnitř s tím, že to je soukromý pozemek. Běhala tam nahoru po té skále a dolů jako nějaký kamzík. Bylo to humorné a zároven hodně smutné. Asi to už neměla v hlavě zcela v pořádku. Nikoho z turistů dovnitř nepustila... a to jsme se tam štráchali v docela velikém vedru do prudkého kopce.
Bylo mi z  ženy na koštěti bez koštěte docela hodně smutno.

Otázky pro filozofy z Ostravy:
Jaké znáte pojetí lásky? A je láska čarodějná? 
A co na to teorie A.Maslowa?

Otázky pro pedagogy:
Který směr ve filosofii má blízko až k tajemnému čarodějnictví'?
A jaké jiné směry, které pedagogiku ovlivnily, znáte?

4 komentáře:

vach řekl(a)...

Láska je čarodějná v určitém významu. Pro lásku se dělá hodně blbostí, ale i hodně užitečného a dobrého. Pro lásku se válčí i stavějí úchvatné stavby.
Co je láska. Podle lékařů je pojem láska, změna chemie v lidském těle. Tato chemie se časem změní. Jiní zase popisují lásku jako stav mysli.

Unknown řekl(a)...

Láska provází člověka celý jeho život. Lásku člověk k životu potřebuje. Děti milují své rodiče, sourozence, pohádky, hračky... V pozdějším věku přicházejí první lásky ke spolužákům, spolužačkám... V dospělosti je to láska mezi mužem a ženou, když pak přijdou děti... vnoučata... láska k nim. To je láska mezi lidmi.
Další láskou je láska k domovu, vlasti, přírodě....

Podle A. Maslowa člověk lásku nezbytně potřebuje jako obranu proti negativním emocem.

Unknown řekl(a)...

Ze života znám zatím dva druhy lásky a to ke svým rodinným příslušníkům a lásku k osobě opačného pohlaví. Obě dokáži prožívat intenzivně. Zatím jsem neměl možnost poznat třetí podobu lásky a to k svým potomkům.

A zda je láska čarodějná? Myslím si, že ano. Dokáže s člověkem dělat divy, hlavně láska k opačnému pohlaví. Člověk dokáže pak dělat hlouposti a někdy i ztratí hlavu. Naopak pokud ta láska zmizí, je to pro člověka špatné období v jeho životě. Někdo to zažije několikrát někdo třeba nikdy. To už je pak láska na celý život.

Podle Maslowa patří láska k vyšším potřebám a rozděluje ji na dva typy a to lásku závislou a lásku moudrou.

Eva Brachmanová řekl(a)...

Láska je možností překonávání úzkostí, je mostem mezi lidmi, druhů a pojetí lásky je mnoho - v Indii, i v Řecku to chápou jinak, ale cit je jen jeden.
Taky je možno lásku vnímat jako partnerskou, lásku k bohu, či k rodině.
Podle Maslowa hraje láska důležitou roli po celý život, rozlišuje 2 druhy - D láska (nedostatková) - láska z potřeby něčeho, co nám chybí (sebeúcta, sex apod.) a B láska (jsoucí) - založená na vážení si druhých osob jako takových.