14. 5. 2016

den dvanáctý

Pátek třináctého.
Zasekli jsme se na letišti.
Domů jsme přijeli až dnes nad ránem.
Tak vidíte, i "reálné" putování v reálném čase a reálnou zemí občas zaklopýtá. A nic moc s tím nenaděláme, pokud jste závislí na druhých  lidech, na jiných okolnostech; pokud to nezáleží na nás samotných.
Nechci se opakovat, ale tak to je ve všem v životě. Říká se, že prý jaký si to uděláš, takový to máš. Nebo že každý si je svého štěstí strůjcem.
Už léta si to nemyslím a léta s tím nesouhlasím.
Sice, jak říkám na přednáškách, u všeho si vždycky jsme a jsme si za svůj život zodpovědní, ale to neznamená, že jsme přímo jeho "tvůrci", že si ho sami "děláme" takového, jakého ho máme.
A v dnešní době už vůbec ne. Vstupuje do toho tolik jiných vlivů, tolik jiných okolnostostí, že
vůbec nemáme věci tak, jaké si je uděláme.
Souhlasíte?
Omlouvám se za včerejší "výpadek", ale nenastarovala jsem letadlo dříve :-))
Ach jo...

Otázky pro filosofy z Ostravy: 
Co si představujete pod pojmem logika srdce?
A co na to Vaše nefeš?

Otázky pro pedagogy z Karviné:
Jaké znáte typy komunikace? a co mají společného s různou typologií osobnosti učitelů?
Kteří dva pánové u nás v 2. pol. 19. stol. razili heslo, že ve zdravém těle je i zdravý duch a co založili a kdy?

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Logika srdce? Někdy člověk udělá něco, co po rozumové stránce postrádá logiku, ale ví, že je to tak správné. Že srdce řeklo, že to tak má být.

A duše? Pokud cítím v duši dobrý pocit, pak vím, že jsem čin i navzdory rozumu, srdcem vykonal správně.

Unknown řekl(a)...

Logiku srdce bych hledal u malých dětí. Jejich srdce (to které vnímá lásku) rozpozná, kdo mu věnuje tu největší mateřskou lásku. Snad nikdy jsem se nesetkat s tím, že by malé dítě nepoznalo svou matku. Díky logice srdce pozná, kdo je pro ně něj nejdůležitější.

A co na to má duše? Také vím, komu vděčím za svůj život a komu mám za to děkovat. Jsou to rodiče, a to mi logicky říká srdce.

Eva Brachmanová řekl(a)...

Logika srdce - hm...dalo by se říct, že srdce žádnou logiku nemá. Jediná láska, která je bezmezná, bez otázek, čistá a tím i zranitelná, je láska dětská. Z praxe vím, že kolikrát čím horší rodič, tím ho dítě více miluje a brání, i když si to třeba vůbec nezaslouží a ani neuvědomuje.
Moje duše...je propojena se srdcem, citlivá, těžko snášející osudy některých lidí, obzvláště dětí, kterým "osud rozdal špatné karty"...