12. 5. 2016

den jedenáctý

Všechno, co začíná, také končí. Nejsem na světě zrovinka  nováček☺, ale pořád mě to udivuje. Však co, pomíjivost času trápí jistě nejen mě...
Dnes tedy naposledy z malebného Korfu, z balkonu nad mořem, za štěbetání vlaštovek a s pohledem na lodě v dálce.
Co vlastně potřebujeme k životu?
Co potřebujete k životu?
Mít nějaký cíl, jít svou poutí, psát a žít svůj vlastní příběh pokud možno s dobrým koncem?
Hmm...
Co ale znamená ten dobrý konec?
Smrt?
Uff

Otázky pro filosofy:
Dokážeme rozlišit ve svých životech dobro od zlého?
Jak rozpoznávat, co je dobré? Máte nějaké své vlastní zaručené metody?

Otázky pro pedagogy:
Jaké znáte potřeby dítěte? Podle koho? A co s tím má společného náš domeček?
Předáváme potřeby pomocí sociálního učení? Jakou formou?
Souvisí sociální učení s vývojovými teoriemi morálky?

4 komentáře:

vach řekl(a)...

Co je dobré a co je zlé, je to co společnost určí. Staří Inkové považovali za dobré lidské oběti, my už ne, proč? Upalování čarodějnic ve středověku, bylo to dobré nebo zlé? Vynález jaderné energie je to dobré nebo zlé? pokud to poslouží k rozvoji společnosti je to většinou dobré, ale ke zkáze je to špatné. Někdy i dobré věci se časem ukážou jako špatné nebo méně prospěšné z dlouhodobého hlediska. Průmyslová revoluce a vynález spalovacího motoru ve své době velice užitečná věc, posunutí lidstva kupředu, z hlediska dlouhodobého věc neudržitelná. Čím je motor poháněn, ropou, jak dlouho se ropa utvářela, miliony let a lidstvo je ji schopno vyčerpat za několik desetiletí, co pak? Je to dobré nebo špatné?

Unknown řekl(a)...

Co je to dobro a zlo? Tuto otázku si lidstvo klade už od počátku. Je vždycky to, co je dobré pro mě, dobré i pro ostatní? Nejedná se někdy pouze o rozlišování mezi dobrem, ale mez větším a menším zlem? Vždy záleží na úhlu pohledu, co je pro koho dobro a pro koho zlo. Velice se mi líbí hloubání nad touto otázkou v povídkách o Zaklínači A. Sapkowského.

Jak rozpoznat co je dobré? To vždy záleží na daných okolnostech. Nějaký univerzální klíč na toto neexistuje.

Unknown řekl(a)...

Rozeznat to co je dobro a co je zlo je hodně složité. Pro jednoho člověka to může být dobro, pro druhého naopak zlo. Já sám mám někdy řeknu něco v domnění, že je to dobro, ale opačná osoba to přijme jako zlo. Nemohu tedy zaručeně říci, že jsem dobro a zlo vždy schopen rozeznat. Proto také nemám zaručenou metodu na rozpoznání dobra a zla. Samozřejmě u dobra i zla je řada znaků, která je dokáže od sebe rozdělit. No a jak poznat co je dobro. Je to asi o vnitřním pocitu člověka, kdy při dobru cítí ve svém nitru dobrý a příjemný pocit.

Eva Brachmanová řekl(a)...

Kdyby každý z nás měl "čuchometr" na rozpoznávání dobrého od zlého a řídil se jím, bylo by na světě lépe. ale je opravdu diskutabilní, co je dobré a co zlé...ono bez zla bychom dobro nerozpoznali...já sama beru věci tak jak příjdou, zlé i dobré, zlým se samozřejmě snažím vyhnout, ale zase život bez nějakého toho kopance by byl nuda.

PS: Korfu Vám závidím, nějakou dobu jsem v Řecku žila (mám ho pod kůží) a i Kerkyru navštívila, dodnes vzpomínám na malebnou, malou vesničku Agios Georgios...tam je svět ještě v pořádku - stačí slunce, průzračné moře, pohostinní lidé a krapet retsiny:) a svět je hned růžovější