4. 5. 2016

Třetí den putování

Není každý den posvícení.
Takové podivné slovo - posvícení, že ano? Jako kdyby to slovo svítilo.
Někdy je na světě i hodně unaveně.
A všechno je takové naopak neosvětlené, starosti se hromadí, jako kdyby vše bylo k ničemu a na nic.
A v těch chvílích, kdy je vše jakoby na nic, přichází to filein sofia nebo sofein filia
nebo někdo, kdo je paidagogos, chytí nás za ruku a provází
bludištěm, zvaným svět...


Otázky třetí pro filosofii výchovy (Ostravská univerzita):
Jaký je pro vás dnešní svět? Jak jej vnínáte? Je moderní, postmoderní, informační a chaotický, nebo krásný?
Je tento svět samozřejmý?
Bloudíte?


Otázky třetí pro pedagogy (Karviná):
Jaké znáte tři základní přístupy k pedagogice? 
Kdo bývá označován za zakladatele vědecké pedagogiky?
A co na to paidagogos?(kdo to původně byl a proč?)

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Rád vzpomínám na dobu svého dětství, kdy k nejvyspělejší technologii v naší domácnosti patřil televizor, kde jsem občas sledoval nějakou tu pohádku, jinak jsem byl šťastný venku se svými kamarády. Dnešní doba je pro mě plná chaosu, stresu, neustále jsme obklíčení moderními technologiemi. Nemyslím si, že by měl tento svět být takhle samozřejmý, měli bychom umět oprostit se od závislosti na moderních technologiích. V tomhle světě se necítím ztracený, ale zklamaný!

Unknown řekl(a)...

Dnešní svět je rozmanitý. Pro nás lidí z vyspělých zemí jde o svět informační Nedovedeme si už představit svůj všední den bez použití mobilního telefonu a připojení k telefonu. Pro lidi ze zemí (rozvojových), kde stále převládá zemědělství před průmyslovou výrobou, je svět krásný. Jsou rádi za každou drobnost, která jim v jejich životě pomůže. My s vyspělých zemí jsme už zhýčkání a těch drobností si nevážíme. Já bohužel spadám do toho informačního světa, ale jsem rád, že jsem mohl poznat i svět krásný. Měl jsem možnost navštívit např. Maroko nebo Gruzii a tam jsem viděl, svět z jiného pohledu. Myslím si, že já osobně světem sem tam bloudím a říkám si, nebylo by mi někdy lépe raději pracovat na poli a snažit si sehnat jídlo než sedět u počítače a jídlem plýtvat.

vach řekl(a)...

To jaký je svět určí až dějiny, Dnešní svět je pro mě moderní, v každé době je pro jeho současníky svět moderní. Jsou zde velké rozdíly. Takzvaný "západní svět" je moderní, informační a někdy i chaotický. Naše planeta není nafukovací a jednou dosáhneme jejího limitu. To už bude pozdě řešit otázky udržitelnosti populace. Větší část planety je konzumní. Umíme toho vyrobit hodně až moc, a věci které nevyužijeme většinou znehodnotíme. Dokud si lidstvo neuvědomí jak zde žít a nepřizpůsobí tomu svoje chování, je předurčeno k zániku sebe samo.