15. 12. 2013

Den 22.: Třetí neděle adventní

Třetí adventní neděle je nedělí zvanou stříbrná. Tento název je svým způsobem odpovídající symbolice třetí svíce, kterou je radost. Svíce nese název „pastýřská.“
Byli to pastýři, kterým byla zvěstována radost převeliká. Byli to chudí pastýři, kteří jako první lidé slyšeli o narození Ježíška. A byli patrně první, kteří kromě Josefa a Marie byli schopni v tom okamžiku pochopit, jak veliká věc nás lidstvo potkala. A měli radost.
Radost je jako stříbro. Všimněte si, radostný smích je smích „stříbrný“, vesele klokotá, tříští se…

Radost je podle E. Fromma neuhasínající žár v našich srdcích. Není to jen chvilková záležitost, okamžitá emoce. Skutečná radost neuhasíná… tak jako ani lásku nezastaví ani velké vody a řeky ji nezaplaví, tak ani radost není uhasitelná. 
Radovat se máme vždy, tedy nejen tehdy, pokud máme k radosti důvod. Přes­tože třeba nejsou peníze na ban­kov­ním účtu, přes­tože se naše nemoci zhor­šují a bolest pře­tr­vává, přes­tože lidé kolem nás jsou jací jsou. Naši vnitřní radost to neuhasí. 
Radost je jako sněhové vločky. Bílá, poletující vzduchem, dopadající na zem, někdy hodně chladivá, ale tvořící sněhovou pokrývku, která chrání vše, co je pod ní, i zem, která odpočívá. Jako sněhové vločky se třpytí smíchem. Je čistá a běloskvoucí jako sníh…

Toto je radost třetí neděle adventní. Lehce se říká, těžko se někdy koná :-))

Putujícím naší pouti dnes můžu udělat radost nenáročnými společnými dvacátými druhými otázkami:
Máte radost? Co Vám v životě dělá radost? Co si představujete pod tímto slovem?


Žádné komentáře: