1. 5. 2008

Čarodějnický let - 12. létání: AHURA MAZDA, AHRIMAN A DVOJČATA

Ono to někdy fakt není jednoduché. Chcete udělat dobře, uděláte zle a naopak. To dobro a zlo je vlastně tak složité, a my v životě (píšu my, protože doufám, že v tom nejsem sama), kolikrát nevíme, co vlastně děláme... a jaký to bude mít důsledek. Podle Starého zákona budeme jednou souzeni nejen za všechno zlé, co jsme v životě udělali, ale budeme se zodpovídat také za to dobré. No super, chtělo by se říct :-)
Staří Peršané to měli taky vymyšlené "dobře". Princip dobra byl Ahura Mazda, princip zlého Ahriman. Neustále mezi sebou bojují o nadvládu, ale jejich síly jsou vyvážené. A my lidé máme štěstí, protože ať se do zdá jakkoliv, Ahura Mazda zatím vítězí - důkazem je mimo jiné i to, že tady ještě pořád (jako lidé) jsme.
To C. G. Jung na otázku dobra zla odpovídá, že jsou jako jednovaječná dvojčata, vzájemným protipólem. Abychom poznali dobro, musíme vědět, že existuje zlo. Je to podobné s tím, jak se mají k sobě světlo a tma, den a noc, láska a nenávist, život a smrt. Teprve když poznám skutečně, jak bolí bolest, teprve pak si budu vážit radostného smíchu. Problémem je, že občas se zlo stává dobrem a dobro zlem, a jak to vlastně pro danou chvíli rozpoznat...
No a křesťané a Řekové a filosofové vůbec se domnívají, že zlo nemá podstatu, neexistuje, není jsoucí, je pouhým nedostatkem dobra. Privatio boni. Nevyslovíme jej, je pouze symbolické, nepochopitelné, tajemné. A protože nikdo z nás není dokonalý, lišíme se navzájem od sebe právě svou nedokonalostí, svými nedostatky..., tedy tím, co nám k tomu dokonalému dobru chybí.
A protože nejsme dokonalí (dokonalost je statická, tedy bez pohybu, tedy smrt), měli bychom i těm druhým odpustit jejich možné či domnělé zlo.
Někdy je to hodně, hodně těžké.
Otázka č. 12:
Co podle Vás znamená věta: "Každá facka letí světem, dokud nedopadne na tvář, která jí odpustí?"

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Dobré ráno, paní doktorko. Čtu si Vaše příspěvky a přemýšlím, kdy to všechno stíháte a jak se vlastně Vy sama máte. Některé Vaše texty ani otázky nejsou až tak jednoduché, jak na první pohled možná vypadají. Možná Vám tak akorát nakreslím tu květinku, která vlastně ani není.
Nicméně přál bych i Vám, ať ji i Vy i přesto jednou najdete.
Tak tedy hezký první máj,
Váš student
Petr