4. 7. 2008

PRÁZDNINOVÉ POVÍDÁNÍ o LÉTÁNÍ: 4. co doma?

Ale zpět k nám domů, - duhová země je přece jen daleko.
Můžete si snít a plnit si své sny a jít tam někam, tam za tou duhou (a někdy, jak je vidět, i doslova). Ale ten svůj život si žijeme každý sám, tady a za sebe.
Co doma?
Ráno vstanu a tzv. "poklízím". Maminka tomu říkávála - idu pokludit - a znamenalo to jít nakrmit všechna domácí zvířata. Myslela tím slepice, králíky, ovečky, kozu, krůty, prase, až pak psa a kočky. Dneska je vše jinak - slepice tu už nekdákají, ovce nebečí a králíci neskáčou v kotcích a krocan nikoho nenahání a nehudruje, ani kohouta není třeba se už bát. Vůbec je tady nějaké ticho. Ale - kanárek prozpěvuje už od rána, andulky do toho něco vřískají, ptáci venku zpívají už od rozednění, psi štěkají a piští a vyjí a kočky mňoukají a ječí, když mrouskají a vydávají skřeky, když se perou. A ve strouze kuňkají žáby, a je to celý každovečerní a noční žabí koncert, a mezi keři a stromy létají svatojanské mušky, a do toho vydávají podivné další zvuky bůhvíjaká zvířata, a hrdličky létají nad hlavou a divoký holub si staví hnízdo, a netopýři tady taky někde bydlí a srny mi zase sežraly květy hořící lásky a pokoušely se i o boubelku. Nejvíce jim chutná růže, trny netrny. A veverky skáčou v korunách stromů - onehdy ale jednu přinesla naše trojnohá kočka až do předsíně, asi pochlubit se úlovkem. Byla to nádherná veverčička, jednu chybu ale měla - umírala, protože nevydržela kočičí péči.
A koťata si hrají v krabici od televize. A dnes v noci konečně sprchlo a vzduch se pročistil.
A vodníka Charlieho chudáka pokakal nějaký pták.
A dozrávají třešně a josta a rybíz.
A - mamí, říká moje dcera do telefonu, nech nám je na zimu.
Tož jo.
Nechám. Ani se jich nedotknu a a ony si ty plody tiše a trpělivě na ně počkají...

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Dobré ráno. Pročítám si Váš blog. A napadá mě, nezlobte se, kde Vy to vlastně žijete? Jako kdybyste žila v jiné zemi, v jiných krajích, někde na nějakém nádherném místě, jakoby ani ne z tohoto světa. Přitom to tak konkrétně popisujete. Chce se mi bydlet tam, kde bydlíte Vy, ale zároveň cítím, že to je jen Váš úhel pohledu, Vaše vnímání světa a že podobně jako Vy asi i bydlím, jenom to nevidím a nevnímám. Tak se teď aspoň o to snažím.
Moc děkuji za tento nový pohled, který začínám objevovat.
Vaše studentka
Věrka