3. 12. 2011

Možná

Tajuplná. Tajuplný.
Co ta slova vlastně znamenají?
Že něco je plné tajů. Plné něčeho, co je tajemné, tedy "neprosvětlené", nevysvětlené, nejasné. Možná temné.
Noc je temná, ale pak přichází den, který tmu prosvětlí. Neznamená to však, že to, co je v noci, v té své tmě není. I noční svět je světem, který je patrný ve dne.
Tak i tajuplné věci prostě jsou. Nezávisle na nás, na našem vidění, na našem vnímání.
I to, co nevidíme, prostě je.
Tak to je i s tajemstvím. Náš svět je jich plný. Ne vždy to víme, ne vždy to vnímáme. A proto si někdy myslíme, že je pouze to, co vidíme, že je.

Otázka třetí zvídavě náročná: Jak chápeme filosofii? Je vědou?
Otázka třetí taju-plná: Létáte na koštěti?
Otázka třetí osobní: Bojíte se tmy?

2 komentáře:

Soňa Hanáková řekl(a)...

Otázka č. 1
Filozofie je věda, která je rozdělena do základních disciplin – teoretická filozofie – ontologie, přírodní filozofie, antropologie, filozofická teologie, teorie poznání. Praktická filozofie – etika a poetika.

Otázka č. 2
Pokud myslet znamená proletět se na koštěti čarodějnice, pak doufám, že létám. Pro mě znamená myslím - tedy jsem. O všech věcech, které na každém kroku potkávám se snažím přemýšlet. Myslím si, že každá věc, která nás v životě obklopuje má pro nás svůj význam a o něm je třeba přemýšlet.

Otázka č. 3
Ne, já se tmy nebojím. Dokonce si myslím, že tma je úžasná. Ztlumí nás, přestáváme být ostražití jako za světla. Jsme sami sebou, protože za bezesných nocí jsme pouze sami se sebou, a s vše obklopující tmou. Pomáhá nám vyrovnat se s minulým dnem, vypořádat se s tím, co nás ve dne trápilo, je příslibem, že přijde zase nové ráno, nové světlo, slunce……

Anonymní řekl(a)...

Krásně řečeno. Takto pojatou filozofii jsem nikdy neslyšela.