30. 4. 2012

Zastavení dvacáté páté: čarodějky

A máme tady "čarodějky." Nebo také Valpuržinu noc, nebo filipojakubskou noc. Nebo také starý dobrý krásný keltský Beltain.
Noc ohňů. Proč zrovna oheň? Protože oheň je očistný, zahání zlo, chrání před ním.
V nedávných dobách lidé zapalovali košťata a vyhazovali je vysoko k nebi vzhůru. To aby čarodějky věděly, že tady ne... že tady se zlo neuchytí.
Hm, jak už jsem psala, začali jsme v den tajuplné velkopáteční noci - křesťanského svátku, a končíme v den čarodějnic, který má však podobnou symboliku. Symboliku nového života, plodnosti, čistoty, dobra a lásky. I když v poněkud jiné podobě.
Také my sami jsme takoví. Možná jinými způsoby, jinak, jinými cestami či pěšinkami, avšak všichni kráčíme svou poutí - za tím dobrem a láskou, které někde v nás i mimo nás je.
Tak tedy šťastnou cestu...


Otázka 25 poslední: Měla podle Vás naše cesta smysl? Co si z ní přinesete domů? (tedy do vlastního života)?


P.S. Kdyby vás to někoho zajímalo, pak více k dnešní noci najdete tady na blogu v rubrice Barevný svět - Noc před prvním májem z 30. dubna loňského roku...

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Děkuju. I Vám. Kdybych náhodou nezvládla letošní ročník dostudovat, vím kam půjdu příště. Na Pedagogiku. :-)

Anonymní řekl(a)...

Měla a děkuji Vám, že jste mě sebou vzala na jarní putováni.

Anonymní řekl(a)...

Smysl vidím hlavně v tom, že jste nás donutila přemýšlet, zastavit se. Ne jen, pomocí tlačítek vybírat z textu a vkládat. Váš empatický přístup je rovněž velkou motivací pro všechny studenty.
Děkujeme
P:)