1. 12. 2007

1. adventní zastavení

Advent (z latinského slova příchod, přicházet)
je obdobím čtyř neděl před vánočními svátky a je dobou očekávání narození Ježíška, tedy příchodu Spasitele. Každodenní ranní mše se nazývají roráty (z latinského rosa nebeská). Na počátku každé "rorátní" mše svaté se zpívá tento nápěv:
Ejhle, Hospodin přijde a všichni svatí jeho s ním. I bude v onen den světlo velké, aleluja.
Adventní doba je ve své podstatě začátkem církevního roku. O rorátech psávali někteří spisovatelé, např. i Jan Neruda ve svých Malostranských povídkách. Ranní mše svatá, kdy venku mrzne a padá čerstvý sníh a lidé se choulí v dřevěných kostelních lavicích a mimo jiné zpívají pradávný nápěv, který vyjadřuje očekávání narození Spasitele (podobně jej očekávali i ve starověku) má dodnes své zvláštní tajemné a romantické kouzlo, které neodmyslitelně patří k Vánocům. Podobně jako pečení domácího vánočního cukroví, louskání oříšků, vůně vanilky. V posledních letech jsou opět velice v módě adventní věnce, kterými se původně zdobily vchodové dveře stavení. Dnes obyčejně spolu se čtyřmi svíčkami (každou neděli se zapaluje jedna) zdobí v rodinách jídelní stoly a jsou také symbolem očekávání Vánoc. V některých krajích (např. na Hlučínsku) byly adventní věnce zavěšovány také ve školách nad školní katedrou a při zpěvu při první hodině se rozsvěcovaly svíčky, které hořely jen během této první hodiny vyučování.
1. adventní otázka (pro studenty z pedagogiky):
Advent znamená příchod, očekávání. Jaká jsou naše očekávání ve spojitosti s výchovou? Dalo by se toto charakterizovat nějakými pojmy? Pod které termíny byste tato "výchovná očekávání" zařadili? A jak by se mohly blíže charakterizovat?
Poznámka pro studenty: každý den bude na tomto místě pro Vás připraveno krátké povídání, spojeno však vždy s nějakou otázkou. Poslední naše setkání bude štědrodenní. Celkově tedy dostanete 24 otázek. Pokud se budete chtít těchto adventních setkání zúčastnit a odpovídat na otázky, můžete mi je pak souhrnně odeslat na můj mail. Pro zúčastněné a úspěšné v odpovědích čeká pak malé povánoční překvapení - prostě dočkáte se :-))

1 komentář:

RencaH řekl(a)...

Před narozením mého dítěte jsem měla zcela jiný pohled na dítě a jeho výchovu. Zastávala jsem přesné dodržování pravidel, chtěla jsem aby vše vždy bylo dokonalé. V tuto chvíli vím, že dbát na dodržování pravidel ve výchově je důležité, ale musíme dát dětem také "volnost", aby nad svými skutky přemýšleli a dokázali se v různých situacích sami rozhodnout, použít již své získané zkušenosti. Očekávám, že má výchova dá dítěti dobrý start do života, bude se umět rozhodnout, prosadit a najít vždy vhodnou osobu, na kterou se bude moct s pomocí obrátit. Chci také, aby dítě nemyslelo v životě pouze na sebe, ale také na ostatní, pomohlo těm, kteří to opravdu potřebují. Musí se naučit rozeznat mezi dobrem a zlem.