6. 12. 2007

6. adventní zastavení

Tak doufejme, že Mikuláš v dnešní noci doopravdy přišel a všechny nás hodné podělil. Včera jsem Vás vybídla, abyste zavzpomínali, jaké to kdysi bylo, když jste byli malí a jestli jste se těšívali. K nám domů nikdy žádný Mikuláš s čertem ani s andělem nepřišel – maminka tvrdívala, že přichází v noci, když spíme a dává nám ty sladkosti, perníky, ořechy, brambory a uhlí na talíř, který jsme si my děti nachystaly na okenní parapet. A chodíval sám, bez čertů a andělů. Hodně jsem si ho přála někdy vidět, ale marně. To včera večer jich bylo všude plno…

6. adventní otázka
Podařilo se Vám najít, kdo byl sv. Mikuláš? Možná bych se Vás neměla jen ptát, ale dávat Vám také nějaké úkoly. Třeba – zkuste nakreslit nějakou postavu nebo výjev, týkající se Mikuláše (anděl, čert, Mikuláš, ale také třeba sladkosti, jablka, brambory, zimní krajinu, prostě to, co se Vám vybaví a co si Vy sami budete chtít k tomu nakreslit). Schválně – najdete si na to krátkou chviličku i v tom předvánočním a předzápočtovém shonu?
Ale otázku si přece jen neodpustím – proč si myslíte, že jsou v životě důležité tradice?Je dobré se k určitým tradicím vracet, nebo jsou jen přežitkem bez hlubšího významu?Dokážete vysvětlit význam tradic také z hlediska výchovy?

Žádné komentáře: